Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. február 5.

Dr. Pázmány Zoltán Emlékház

Dr. Pázmány Zoltán Emlékház

Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetes a Pázmány Emlékház létrehozására öt évig keresett egy alkalmas helyet, ahol többek közt Pázmány Péter emlékszobát is létre kívánt hozni.
Korábban sem Nagyszombatban nem járt sikerrel, sem a komáromi, Szent Andrásról elnevezett jezsuita templomban, ahol szintén méltó helyet találhattak volna. Már majdnem feladta, hogy az álom egyszer valóra válik, amikor rábukkant Szilas községre.
“Először Szilas László jezsuitára gondoltam, hogy emlékszobát rendeznénk be tiszteletére, ahol aztán a Pázmány könyvtáramat is elhelyezhetném, de mikor kiderült, hogy a falu igazából Dr. Pázmány Zoltánnal büszkélkedhetne, akkor született meg az ötlet egy közös Pázmány Emlékházra” – nyilatkozta Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetes.
Pázmány Zoltán jogi- és bölcseleti doktor, jogakadémiai tanár volt. 1948-ban hunyt el Szilason. Sok eredeti, fordított szépirodalmi és szakcikket írt a komáromi, szekszárdi, bács-topolyai, kecskeméti, pécsi s debreceni lapokba; a Győri Közlönyben, a Jogban több eredeti s francia, német, olasz, angol, svéd és orosz költőkből fordított költeményei jelentek meg.
Tóth Péter, Szilas polgármestere támogatta az ötletet. “Sikerült 10 évre bérbe vennem a falutól egy rossz állapotban lévő raktárhelyiséget, amit közösen, önkéntes munkával egy tetszetős kápolnává alakítottunk, s mindezt fél év alatt valósítottuk meg, pályázati források nélkül építettük meg az emlékházat.” – nyilatkozta Puss Sándor.
Az újonnan épült Dr. Pázmány Zoltán Emlékház átadási ünnepségére 2015. szeptember 12-én került sor. Az emlékház szalagjának átvágására Tóth Péter, Szilas község polgármestere az emlékház megépítésének kezdeményezőjét, Puss Sándor jezsuita szerzetest kérte fel.
Puss atya elmondta, hogy a rendelkezésére álló 10 év jól kezdődik. Nagyon magasra került a léc. A Szent Korona csak egy napig volt itt kiállítva, viszont az emlékházban még továbbra is megtekinthető három csodálatos égetett zománckép, Fehér Margit szabadkai művésznő alkotásai. Miután ezek az értékes műalkotások is elhagyják az emlékházat, újabb és újabb időszaki kiállításokat terveznek.
“Mivel az óvoda közvetlen szomszédságában vagyunk, a gyerekekre, a családra és gyereknevelésre szeretnék összpontosítani, és ezzel kapcsolatos kiállításokat tervezni. Nagy a kihívás, de aki ismer, tudja, hogy szeretem a lehetetlennek látszó ötleteket, álmokat megvalósítani” – tette hozzá Puss atya.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésSzilas [Brestovec]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.859361, 17.824760
Pontos helyszín, címaz óvoda udvarán
Készítés időpontja2015
Készíttető nevePuss Sándor felvidéki jezsuita szerzetes, a község és önkéntesek
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratMinden magyarok / nagyasszonyának koronája / tiszteletére. 2015. IX. 12.
Gondozását felügyelia község
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2015/09/pazmany-emlekhazat-letesitettek-szilason/
Rövid URL
ID17743
Módosítás dátuma2017. december 7.
szilas-pazmany-emlekhaz-1
szilas-pazmany-emlekhaz-2

Hibát talált?

Üzenőfal