Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. április 17.

Dicskei Dillesz István síremléke

Dicskei Dillesz István síremléke

Dicskei Dillesz István verebélyi postamesterként tevékenykedett. “Verebélyen volt a vármegye legrégibb postahelye, melynek kézbesítő kerülete Körmöczbányától, Aranyos-Maróton, Surányon és az érsek-újvári vonalon át egész Bajcs pusztáig terjedt. A posta-regále akkoriban a dicskei Dillesz családé volt, mely elsőnek vezette be az országban a magyar nyelvű postai nyomtatványokat. Ismeretes ugyanis, hogy akkoriban a posta-regalisták a saját költségükre voltak kötelesek a szükséges nyomtatványokat elkészíttetni, természetesen német nyelven. Dillesz István, 1840 körül a verebélyi posta-regále tulajdonosa, fellelkesülve a vármegyében akkoriban mindinkább terjedő reform-párti hazafias mozgalomtól, kiküszöbölte a német nyomtatványokat, és helyükbe magyarokat nyomatott, a Recepisse-t „Vevénynek”, a Retour-Recepisse-t pedig „Viszánynak” nevezve el. E nyomtatványok egyike akkoriban a Pesti Hirlap szerkesztője: Kossuth Lajos kezeibe került, aki e „jeget törő” kezdeményezésért Dillesz Istvánt meleghangú levélben üdvözölte, a „Viszány” szó helyett a „Térti vevény”-t ajánlva. Így született meg Verebélyen a magyar postaintézménynek két legsűrűbben használt kifejezése.”
Dicskei Dillesz István fia Dicskei Dillesz Sándor köz- és váltóügyvéd, Bars vármegye képviselője, a vármegyei törvényhatósági bizottsági tagja, a verebélyi járás főszolgabírója és az aranyosmaróti múzeum alapítója volt.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésTild [Telince]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.231467, 18.367582
Pontos helyszín, címTild - temető - Telince
Készítés időpontja1885 körül
Készíttető neveDillesz István gyermekei
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratDicskei / Dillesz / István / sz. 1808. + 1881 / Földi maradványai emlékére / szerető, hálás gyermekei: / Sándor és neje sz. Batthyányi / Mária / Aranka és férje Nagy N. János / és Kálmán.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Borovszky-borovszky-samu-magyarorszag-varmegyei-es-varosai-1/bars-varmegye-37EA/bars-varmegye-kozsegei-irtak-tobben-38CF/verebely-3AA6/ *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Dillesz_S%C3%A1ndor
Rövid URL
ID20735
Módosítás dátuma2018. július 19.
tild-dillesz-istvan-sirja (2)
tild-dillesz-istvan-sirja (3)
tild-dillesz-istvan-sirja (5)
tild-dillesz-istvan-sirja (6)

Hibát talált?

Üzenőfal