Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. május 17.

Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja

Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja

A 13 aradi vértanú közül hárman születtek a Felvidéken. Aulich Lajos, a szabadságharc utolsó hadügyminisztere, Lahner György, aki később a hadügyminisztérium tüzérségi és felfegyverzési osztályát vezette és Dessewffy Arisztid, aki a Felső-Magyarországi Hadtest parancsnoka volt.

Dessewffy Arisztid az Abaúj vármegyei Ósvacsákányban (Cakanovce) született, nemesi család sarjaként. Tanulmányait Kassán és Eperjesen végezte. 20 évig szolgált a császári hadseregben, majd kapitányi rangban nyugalomba vonult. A szabadságharc új fordulatot vitt az életébe. A kassai és a tarcali ütközetek után ezredessé, a váci csatában tanúsított hősiességéért a lovashadosztály parancsnokává, később a IX. hadtest tábornokává nevezték ki. 1849. szeptember 26-án 12 társával kötél általi halálra ítélték. Barátja Lichtenstein herceg közbenjárására az ítéletet golyó általi halálra enyhítették, melyet október 6-án Aradon végre is hajtottak. 1850-ben a család margonyai birtokán helyezték végső nyugalomba.

A sírboltot a 20. század folyamán többször feltörték és szinte mindent elvittek, a csontokat szétszórták. A sírboltot csak 1988-ban hozhatták rendbe gondos kezek, majd a Magyar Állam támogatásával megtörtént a sírbolt teljes felújítása is. A sírbolt minden év március 15-én és október 6-án a szlovákiai magyarok egyik zarándokhelye.

A neogótikus kápolna szerepel a védett műemlékek sorában. A szlovákiai műemléke jegyzéke 2. (Pozsony, 1968) azt írja, hogy a kripta építéséhez az 1518-ban még álló reneszánsz kastély anyagát használták föl. A korábbi lengyel történetírás szerint ebben a kastélyban látta meg a napvilágot Báthory István (1533-1586) erdélyi fejedelem és lengyel király. A magyar történetírás álláspontja szerint Szilágysomlyón született.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésMargonya [Marhaň]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS49.169030, 21.457135
Pontos helyszín, címA templom fölött végződik az aszfalt út, az erdő szélétől 100 m-rel beljebb van a jó állapotban lévő kripta.
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető neveDessewffy család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratDESSEWFFY ARISZTID / HONVÉDTÁBORNOK / A SZABADSÁGHARC VÉRTANÚJA / 1802 - 1849 / A HALÁLTÓL NEM FÉLEK. / SOK EZER HALÁL LEBEGETT / KÖRÜLÖTTEM A CSATÁBAN. / A MNK KULTURÁLIS MINISZTÉRIUMA // ARISZTID DESSEWFFY / GENERÁL HONVÉDOV / MUČENÍK BOJA ZA NÁRODNÚ SLOBODU / 1802 - 1849 / SMRTI SA NEBOJÍM. / TISÍCORAKÝCH PODOBÁCH SA / OKOLO MŇA V BOJI VZNÁŠALA / MINISTERSTVO KULTÚRY MĽR
Gondozását felügyelia falu tulajdona
Forrásinformációkfelvidek.ma
Rövid URL
ID12860
Módosítás dátuma2016. április 20.
Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja
Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja
Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja
Dessewffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltja

Hibát talált?

Üzenőfal