Bodon Ábrahám emléktáblája

A Bodon család Gömör vármegyében tartja lakását a Vály völgyön. Két testvér ismeretes napjainkban közülök: Bodon Antal és Ábrahám.
– Antal 1839–1842-ben Gömör vármegye főszolgabirája. Most észszel és pénzzel vesz részt a közügyekben.
– Ábrahám 1842–1847-ben Gömör megye főügyvéde. Azon időben a „Pesti Hirlap“ levelezője; 1848-ban a pesti nemz. gyülésen képviselő. Jelenleg Mihályfalvi jószágán gondolkodik, és részt vesz az iskolák és egyéb közérdekek előmozditásában.

Az emléktáblát Bodon Ábrahámnak, az egyház 13 évig közkedvességű fő gondnokának, az egyházmegye tanácsbírájának, a tudomány barátjának emlékére állították.

TelepülésFelsővály [Vyšné Valice]
Pontos helyszín, címa templomban
FeliratBodon Ábrahámnak / egyházunk 13 évig közkedvességű / fő gondnokának / egyházmegyénk tanácsbírájának / Gömör megye másod alispánjának / a kövi választó kerület / két ország gyűlésen képviselőjének / a tudomány barátjának / az özvegyek árvák atjának / emléke / 1871.
Gondozását felügyelireformátus gyülekezet
felsovaly-bodon-abraham-emlektabla (2a)