Bergendi Mihály és Kaszás Ilona emléktáblája („MISKA HÁZ“)

Az emlékművet az üldözöttek, a jog- és vagyonfosztottak, a csehországi kényszermunkára hurcoltak, szülőföldjükről elűzöttek emlékére állították 2014. március 2-án. A község központjában állított emlékmű előtt Bergendi Ferenc polgármester mondott avató beszédet. Az emlékművet egy emberpár, s a hozzá hasonló sorsú további 34 család és 31 további vágkirályfai magyar emlékének állíttatta a község.
„Bergendi Mihály falunk köztiszteletben álló bírója volt az 1938 és 1945 közötti vészes időszakban. 1887-ben született Vágkirályfán, négygyermekes családban. Géplakatosi szakképzettséget szerzett, majd házasságot kötött Kaszás Ilonával. Mezőgazdasági gépek bérlésével, szezonális gépi munkákkal tartotta el magát. Gyermektelen házaspárként feleségével aktívan bekapcsolódott a vágkirályfai közösségi élet formálásába. A helyi iparos önképzőkör megalapításában oroszlánrészt vállalt. Bőkezű mecénásként fűződik neve az iparoskör székházának megépítéséhez, közösségi életének szervezéséhez. Később az iparoskör elnöke is lett. A második világháborút követően háborús bűnösnek kikiáltva, vagyonát a vágsellyei konfiskációs bizottság határozata alapján, a 104/1945. törvénytári rendelet értelmében teljes egészében elkobozták. Az elmúlt időszakban rehabilitációban, jóvátételben nem részesült.
Ezen a 466-os helyrajzi számon vezetett telken, amelyen most állunk, állt Bergendi Mihály és felesége, Kaszás Ilona 219-es számú családi háza, műhelye, megélhetésének központja. Gyászos vagyonvesztése következtében a vágkirályfai helyi nemzeti bizottság tulajdonába szállt át, jogutódként lett tulajdonosa a vágkirályfai önkormányzat. A 2013-as év folyamán az önkormányzat egy ötlakásos bérházat épített rá, remélve, hogy a gesztus talán méltó folytatása Bergendi Mihályék jótékonykodási életviteléhez.
Valódi rehabilitációban sosem részesültek, így tiszteletünk jeléül állítottuk ezt az emlékművet. E kőtömb jelképezi azt a terhet, melyet ez a társadalom elhallgatott tényként ránk hagyott. Fekete gránittáblába véstük az emlékezőknek az érintettek nevét, s rá bronzba öntöttük arcmásukat. A volt családi házból kimentett félbe tört öntvény tornácpillér a félbe tört emberi sorsok emlékét idézve került a talpazatra.
A bronz arcmás Veres Balázs szobrászművész alkotása korhű fénykép alapján, az emléket Cséfalvay Kazimír nagyfödémesi restaurátor és Jaroslav Palkovič jókúti (Kúty) kőfaragó állította össze.”
Az emlékművet a helyi iparosok egyesülete leplezte le, Szilvási Lőrinc esperes áldotta meg.
Koszorút helyezett el a talpazaton a helyi iparosok egyesülete, a Magyar Nagykövetség nevében Szabó József főtanácsos, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevében Fehér Csaba, Sárközi János és Krivánszki János koszorúztak.

TelepülésVágkirályfa, Királyfa [Kráľová nad Váhom]
Pontos helyszín, címa 244-es számú ház előtt
Készítés időpontja2014. 3. 2.
Készíttető neveönkormányzat
LétrehozóVeres Balázs, szobrászművész / Cséfalvay Kazimír, restaurátor / Jaroslav Palkovič, kőfaragó
FeliratEzen a helyen állt Bergendi Mihály (1887 – 1948) / és felesége Kaszás Ilona (1892 – 1945) családi háza. / A helyi iparosok önképzőkörének alapítója, tagja és elnöke, / falu bírója (1938 – 1945), község bőkezű mecénása. / Ő adományozta a telket, melyen a kör székháza felépült. / Vagyonát a II. világháborút követően elkobozták. / Ezen bérház szolgáljon megbecsülésünk jeléül. / Vágkirályfa Önkormányzata / 2013
vagkiralyfa-miska-haz (2)
vagkiralyfa-miska-haz (3)