Baranyai József emléktáblája

Baranyay József (Kamocsa, 1876. szeptember 6. – Komárom, 1952. január 20.[1]) újságíró, könyvtáros, helytörténész.

A gimnáziumot Komáromban és Pápán végezte, majd Budapesten végzett jogot. 1906-tól 1945-ig könyvtáros. 1912-es alakulásától a Jókai Könyvnyomda elnöke. 1919 május 1-én internálták és csak 9 hónap elteltével szabadult. Utolsó éveit tanyi rokonainál töltötte. Komáromban nyugszik.
1904–1912 között szerkesztette a dunaszerdahelyi Csallóközi Lapokat, 1914–1919 között pedig a Komáromi Újságot és a Komáromi Kalendáriumot. 1920-ban a Vagyunk folyóiratot, majd a Barázda agrárpolitikai és kisebbségvédelmi újságot (1921–1926, 1936–1939) és a Csallóközi Naptárt (1921-1938), közben 1920–1944 között egyik szerkesztője a Komáromi Lapoknak is.
Komáromra és tágabb térségére, a Csallóközre vonatkozó történeti, néprajzi, művelődéstörténeti cikkeket közölt. Tagja volt a komáromi Jókai Közmívelődési és Muzeum Egyesületnek.
Emléktábláját 2006. augusztus 19-én avatták fel.

TelepülésTany [Tôň]
GPS47.805606, 17.837996
Pontos helyszín, címA 63-as úton, a Motorest csárda előtti parkban, nem messze a katolikus haranglábtól.
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratDr. BARANYAI JÓZSEF / * 1876. SZEPT. 6 - + 1953. JAN. 1. / ÍRÓ, SZERKESZTŐ / A CSALLÓKÖZ HÍRES KRÓNIKÁSA
ForrásinformációkSzénássy Zoltán 1984: Komáromi Olympos. Kassa, 144-150.