Balásházy József 1848-49-iki honvéd, volt országgyűlési képviselő sírja

Az 1848-49-iki honvéd, volt országgyűlési képviselő sírkövének túloldalán a 2000-ben Mislai László által felrótt Emlékezünk szöveg olvasható.

“BALÁSHÁZY JÓZSEF, a régi idők tiszteletreméltó nesztora, 1848-49-iki honvéd, volt országgyűlési képviselő, elhunyt Király-Helmeczen, 93 éves korában, s temetésén Zemplén megye küldöttségileg képviseltette magát. Az öreg ur 1848-ban főszolgabíró volt Biharmegyében; 1849-ben választották képviselővé s résztvett a debreczeni országgyűlésen. A szabadságharcz lezajlása után idehaza bujdosott; a kiegyezés után a király-helmeczi járás főszolgabirája s a jogszolgáltatásnak a közigazgatástól való elválasztása után hosszabb ideig járásbirája volt. Az öreg ur sokat beszélgetett Kossuth Lajosról, a kinek Sátoraljaújhelyen diákpajtása és játszó czimborája, később a zempléni gyűléseken lelkes híve volt.” – írják róla a Vasárnapi Újság 1897. 47. számának halálozási rovatában.

TelepülésKirályhelmec [Kráľovský Chlmec]
Pontos helyszín, címaz öreg-temetőben, a bejárat felett található
Készítés időpontja2000-ben felújítva
Készíttető neve-
Létrehozóismeretlen
FeliratItt nyugszik / BALÁSHÁZY / BALÁSHÁZY JÓZSEF / sz. 1805 Okt. 28. / + 1897 Nov. 12. / Béke poraira! // EMLÉKEZÜNK / ÁLLITTATTA / MISLAI / LÁSZLÓ / 2000
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkVASÁRNAPI ÚJSÁG. HALÁLOZÁSOK rovat, 47. szám, 1897. 44. évfolyam, 797. o. / http://epa.oszk.hu/00000/00030/02283/pdf/02283.pdf