Appony várának romjai

A Tribecs hegység oldalán állnak Appony várának romjai, melyet a 13. században Csák Péter kezdett el építtetni. Huszita csapatok 1430-ban elfoglalták. A 16-17. században többször felújították a török védelmi vonal részeként. Az Apponyiak között zajló tulajdonosi viták miatt a várat elhagyták, és 1645-től a vár alatti kastélyba költöztek a tulajdonosok. A legenda szerint Appony várura boldog házasságban élt, mégis beleszeretett egy falusi lányba. A felesége ezért elhagyta. A lányt felköltöztette a várba. Közben megérkezett Mátyás király, aki azonnal beleszeretett a fiatal lányba, így hosszabb ideig maradt Apponyban. Miután ráunt a lányra, feleségül adta egyik lovagjához. Így Appony várának ura “két szék közül a földre esett”. Sem felesége, sem szerelme nem maradt. Most is találkozhatunk a szomorú várúrral, aki esőben bolyong a vár romjai között, és siratja a két szép elvesztett asszonyát.

TelepülésAppony [Oponice]
Pontos helyszín, címAppony község mellett