Agócs Béla tanító sírja

Agócs Béla (1962-2001) Nádszegen tanított. Pozsonyeperjesen és Vásárúton kórusokat vezetett sikerrel. Pedagógusként szembeszegült a kétnyelvű bizonyítványokat megszüntető mečiari hatalommal, elveszítette állását. Az 1998-as kormányváltás után Bugár Bélával is pereskedett. A küzdelembe belefáradt, 2001-ben önkezével vetett véget életének. A tragikusan elhunyt pedagógust Baracán (Rimaszombati járás), szülőföldjén helyezték örök nyugalomra. A fejfáját Pozsonyeperjes község adományozta 2002-ben, amelyet halálának első évfordulóján emeltek. A volt karnagyra a régi dalostársak, kollégák, a környék civil szervezeteinek képviselői emlékeztek . A rendezvényt Agócs Béla testvérei és barátai szervezték a nádszegi, vásárúti és pozsonyeperjesi kórusokkal, a Csemadok szervezetei és a pozsonyeperjesi községi hivatal, valamint az SOS – Pedagógia Alap támogatásával.
Krédója: Segíteni, szolgálni akartam: erőmhöz, tudásomhoz mérten.

TelepülésBaraca [Barca]
Készíttető nevePozsonyeperjes község adománya
Létrehozó Mórocz Zsigmond pozsonyeperjesi fafaragó
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratITT NYUGSZIK / AGÓCS CSALÁD / EMLÉKETEKET ŐRIZZÜK // POZSONY - / EPERJES / KÖZSÉG / ADOMÁNYA // SEGÍTENI, / SZOLGÁLNI / AKARTAM ERŐMHÖZ, TUDÁSOMHOZ / MÉRTEN.
Forrásinformációk-