A Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom

A falut nem kerülték el sem a háborúk, sem a természeti katasztrófák, sem a kolera. A 19. század felében kolerajárvány pusztított a lakosok körében. Amikor a járvány megszűnt, 1848-ban a község lakosai az akkori bíró Karácsony István és az ülnökök Fekete István, Andrássy József, Andrássy Mihály, Andrássy János, Andrássy Péter vezetésével hálából, közadakozásokból egy kápolnát építettek. A kápolna felszentelése óta minden évben a Szentháromság vasárnapján tartja a község a búcsút.
1926-ban Katona Máté, a község polgára, egy új, nagyobb harangot vásárolt, amelyet a helyi kápolnának ajándékozott. Ez a harang azóta is szolgálja a lakosokat.
A kápolna 1968-ig szolgált küldetésének, akkor azonban rossz állapota miatt le kellett bontani. A helyén a község lakosainak társadalmi munkájával, és az állami szervek segítségével egy új nagyobb templom épült. Nagyharangját Slezák Szilveszter, a község lakosa biztosította. Az építkezési munkálatokat Molnár Boldizsár, Lukacsovics Ferenc és Méri Szilveszter vezették. A lakosok társadalmi munkában dolgoztak az építkezésen, amely három év alatt, 1970-ben, készült el.
Kápolnaként is emlegetik.

TelepülésHegysúr [Hrubý Šúr]
Készíttető nevea község lakosai
Létrehozóa község lakosai
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére, hálából
Gondozását felügyelikatolikus egyíházközség
ForrásinformációkHegysúr történelme és jelene, kiadta Hegysúr község, mint a 2002-es év 1. kiadványát, készítették: id. Putz Tibor, Mgr. Orbanová Irena, ThLic. Šuplatová Alžbeta, Ing. Kiss Štefan