A rimaszécsi zászlómentő, Balyo Ödön síremléke (Balogvölgy)

1944 novemberében az orosz katonák hadizsákmányként elvittek a Szent László templomból két díszes lobogót. Az egyik a Mezőkövesdi Kath. Egyh. Énekkar 1908, a másik a Katholikus Olvasókör zászlója volt.
A II. világháború idején Balyo Ödön rimaszécsi lakos a vasútnál teljesített szolgálatot Slávikovón, tehát a szomszédos Orávkán, magyar neve Kacagópuszt, erre vonultak a katonák. Özv. Balyo Gézáné, Ica néni elmondása szerint 1945. elején apósa itt került kapcsolatba azokkal az orosz katonákkal, akiknél meglátta a két gyönyörű zászlót.
Balyo Ödön rimaszécsi lakos a visszavonuló katonáktól 200 csehszlovák koronáért és négy tyúkért megvásárolta a lobogókat és a háború után közel 30 évig gondosan megőrizte.
A viszályokkal teli, ínséges időkben nem sajnált a saját tulajdonából áldozni rá. A háború idején a padláson voltak eldugva, nehogy megtalálhassák. Majd a háború után közel harminc évig titkon, egy ágyban bevetve, féltve őrizte. Itt várták azt a pillanatot, amikor újból útnak indulhattak, szülőföldjük felé.
A történetről közel harminc évvel később beszélt barátainak Egy disznótoros vacsora alkalmával kerültek szóba az eldugott zászlók, és az, hogy jó lenne visszajuttatni azokat az eredeti tulajdonosukhoz. Gál Géza és Hajdú Magda jó barátságban voltak Ödi bácsi családjával, s nagy kockázatot vállalva, 1974 szeptemberében egy csoportos kirándulás keretében visszavitték Mezőkövesdre. Ők a rimaszécsi kötődésű Zádory Károlynak, a mezőkövesdi városi könyvtár akkori igazgatójának segítségével juttatták el a Szent László templomba, majd „Énekes” Pető Józsefhez került, aki 1980-ban a Mezőgazdasági Gépmúzeumnak ajándékozta.
Erre a történetre 2015. augusztus 10-én derült fény, amikor is Gál Géza fia, Gál Ferenc és családja ellátogatott a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumba, ahol a zászlókat őrzik.
Gál Ferenc a Rimaszécsi Polgári Társulás alelnöke, a helyi református gyülekezet tagja a közösségben többször említette, hogy a közelmúltban felújított Rimaszécsi Református templomba szeretnének elhelyezni egy különleges, egyedi magyar-matyó zászlót és ezt a kövesdi látogatás alkalmával megosztotta Kádár Zoltán múzeumvezetővel. Kádár Zoltán ugyanebben a hónapban felvetette Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi ülésén, továbbá felkérte Kiss Mátyás népi fafaragó iparművészt, a MAME elnökét, hogy vegye pártfogásába a zászlóadományozás ügyét. A lobogó költségeit Mezőkövesd város önkormányzata, a MAME és magánszemélyek finanszírozták.
A rimaszécsi református templomban 2016. május 28-án délelőtt 9 órakor került sor az ünnepi ökumenikus istentiszteletre, ahol felavatták a katolikus mezőkövesdiek által adományozott új magyar zászlót, melyet a mezőkövesdiek hálájuk jeléül készítettek a régiért cserébe.
2016-ban a felavatott zászlót lovasfogattal vitték körbe a községen, és a temetőben tisztelegtek a Balyo és a Gál család sírjainál.

TelepülésRimaszécs [Rimavská Seč]
Pontos helyszín, címKözségi temető
FeliratItt nyugszik / Balyo Jónásné / Élt 50 évet / Mh 1913 / Ide várja hű férjét. / Balyi Ödön / és neje / ..... a Rózsa / Állítatta fia József / és testvérei
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkHomoly Erzsébet cikekei a felvidek.ma oldalán, valamint egyéb honlapok közleményei: http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=3791 *** https://felvidek.ma/2016/05/a-magyar-zaszlo-onazonossaguk-erossege/ *** https://felvidek.ma/2016/05/uj-matyo-magyar-zaszlot-avattak-rimaszecsen/ *** http://www.gomorilap.sk/esemenyek/fotoriport-zaszloavatas-es-okumenikus-istentisztelet-rimaszecsen/ *** https://felvidek.ma/2019/01/amit-fontosnak-tartunk-azt-meg-kell-unnepelnunk/
rimaszecs-balyo-odon (2)
rimaszecs-balyo-odon (3)