A nemesradnóti kovács, Istók Lajos síremléke (Balogvölgy)

Istók Lajos kovács családból származik. Feledről kerültek Nemesradnótra. A közbirtokosság alkalmazottjaként a kovács-házban lakott. Kovácsként patkókat készített, lovakat vasalt, ekevasat élesített, forgókarikákat készített szöggel a tehenek bekötéséhez, és minden apró-cseprő munkát végzett a falusi ill. a szomszéd falu gazdái számára. Később saját házat épített, s az ott berendezett műhelyében idős korában is vállalt munkát.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része
FeliratTörekedtél jó voltál / szerettél bennünket, / Isten nyugosztalja / örök emlékedet. / Istók Lajos / 1900-1966 / neje: Bán Irén / 1914-1997 / Ki örök álmát majd vele alussza
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkId. Pósa Dénes elbeszélése alapján, a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve Pósa Dénes gondnok közreadásában.
nemesradnot-istok-lajos-kovacs-sirja (2)
nemesradnot-istok-lajos-kovacs-sirja (3)