A Magyar Királyi Lengyel Tiszti Gyűjtőtábor emléktáblája

A községben 1939 és 1944 között Magyar Királyi Lengyel Tiszti Gyűjtőtábor működött. A tábor és lakói történetét egy magyar és lengyel nyelven írt vaskos kötet aprólékos pontossággal megörökíti. A községházának is otthont adó egykori határőrlaktanya egyik külső oldalfalán emléktábla emlékezik a katonák és a falu  lakóinak békés, barátságos együttélésére.
Az emléktáblát 2012. február 23-án Ipolyhídvég Önkormányzata, a Szent György Lovagrend – Visegrád és a Kultsár István Társadalomtudományi és Kiadói Alapítvány készíttette.

TelepülésIpolyhidvég, Hidvég [Ipeľské Predmostie]
Pontos helyszín, címA községháza egyik külső oldalfalán található.
Készítés időpontja2012
Készíttető neveIpolyhídvég Önkormányzata, a Szent György Lovagrend - Visegrád és a Kultsár István Társadalomtudományi és Kiadói Alapítvány
FeliratTU SPOSOBIL ROKOCH 1939-1944 / MADARSKY KRALOVSKY INTERNACNY TÁBOR PRE POLSKYCH DOSTOJNIKOV / IPELSKE PREDMOSTIE / ITT MŰKÖDÖTT 1939-1944 KÖZÖTT / A MAGYAR KIRÁLYI LENGYEL TISZTI GYŰJTŐTÁBOR IPOLYHíDVÉG / W TYM MIEJSCU W LATACH 1939-1944 DZIALAL / WEGIERSKI KROLEWSKY OBÓZ INTERNOWANYCH OFICERÓW POLSKICH / IPOLYHíDVÉG / AZ EMLÉKTÁBLÁT ÁLLíTATTA: / IPOLYHíDVÉG ÖNKORMÁNYZATA / SZENT GYÖRGY LOVAGREND - VISEGRÁD / KULTSÁR ISTVÁN TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS KIADÓI ALAPITVÁNY / 2012. FEBRUÁR 23.
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.szabadujsag.com/hidvegnel-ismet-van-hid-az-ipolyon/ * Szabad Újság, 2012.07.10.