A kisgyarmati cserkész emlékmű

1939-ben, 1940-ben és 1941-ben a község határában táboroztak a budapesti 102. sz. Ganz cserkészcsapat tagjai. A táborozásaik emlékére 1943-ban egy emlékművet emeltek. A terméskőből emelt hármashalom-emlékművet az 1960-as években lerombolták. Az emlékművet a Csemadok és a hagyományőrző együttes helyi vezetője, Mészáros Julianna az 1990-es évek közepétől szerették volna helyreállítani. Segítséget az Esztergom-Belvárosi Plébániától kaptak, akik sikerrel pályáztak a Nemzeti Civil Alapprogramhoz. Az elnyert összeget Kormos László párkányi vállalkozó egészítette ki. A felújított 3 méter magas emlékművet 2008. július 5-én, a III. Szikince-Ghymes fesztivál keretében avatták fel. Ünnepi beszédet Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott.

TelepülésKisgyarmat [Sikenička]
Pontos helyszín, címA községi hivataltól Zalaba felé, a főút melletti parkban
Készítés időpontja1943, 2008
Készíttető neveCsemadok alapszervezet, Esztergom-Belvárosi Plébánia
Készítés céljának ismert okaA lerombolt emlékmű felállítása.
FeliratEmelték a budapesti GANZ / gyár cserkészei 1943-ban. / Újjáépítve 2007-ben, / a cserkészmozgalom / megalakulásának 100. évfordulóján / az NCA támogatásával. *** / Pomník táborenia skautov / budapeštianskej / továrne GANZ v roku 1943, / znovupostavený v roku 2007 / za pomoci NCA, na pamiatku / 100-ho výročia založenia / skautingu.