A halotti beszéd (Anonymus) szobra

Kiss Sándor szobrászművész Anonymus című alkotását 2005. július 8-án a község első írásos említése 760. évfordulója alkalmából leplezték le a falunapi ünnepségen. A fémlemezzel borított szobor a Halotti Beszéd és Könyörgés végtelenbe vesző szövegét és a királyi trónust ábrázolja.
Kiss Sándor – a szobor alkotója – 1932-ben született Hidaskürtön, a pozsonyi képzőművészeti szakközépiskolában tanult, majd a képzőművészeti főiskola monumentális szobrászat szakán szerzett diplomát. Nagyméretű alkotásai köztereken és középületekben találhatók Aranyosmaróton, Nyitrán, Simonyban, és Hidaskürtön is, a községházához közeli parkban, az országútról is jól látható helyen.
A művész – aki hosszabb ideje Nyitrán él, az ottani művészeti alapiskola tanára – maga is részt vett műve leleplezésén, de nem volt hajlandó annak jelentését elmagyarázni. Azt vallja ugyanis, mindenkinek magának kell meglátnia a műben, hogy mit jelképez. A fémlemezzel borított szobor a Halotti Beszéd és Könyörgés végtelenbe vesző szövegét és a királyi trónust ábrázolja.

TelepülésHidaskürt [Mostová]
Készítés időpontja 2005. július 8.