A féli Jeszenák kastély és angolpark

A kastélyt Jeszenák János báró építtette 1766-1769 időintervallumban osztrák barokk stílusban. A kastély később a Draskovics Vay és Strasser család tulajdona volt. Az I. világháborúban katonai kórház volt, majd leégett. 1946 után a kastélyban iskola és különféle intézmények működtek. 1953-ban átalakították és kibővítették, gyermekotthont rendeztek be benne, később fiúnevelő intézet lett. 1993-ban a győrvári Strasserek a restitúció keretében visszaszerezték a kastélyt, de csak néhány szobát rendeztek be maguknak, az intézetet meghagyták. Nem sokkal később a kastélyt eladták a Turócszentmártoni Kastély vállalatnak, amely 2006 és 2011 között felújította, és negyvenegy férőhelyes, art-deco és barokk stílusban berendezett luxus kastélyszállót alakított ki benne.
A kastély parkjában elhelyezett szlovák nyelvű tájékoztató tábla szerint a kastély angolparkja a maga nemében a legrégebbi a hajdani Felső-Magyarország területén. A kastély építésével egy időben alakították ki a Kis-Duna ártéri erdejének átformálásával. Az park eredetileg 25 hektáros volt, amiből mára 19 hektár maradt.

TelepülésFél [Tomášov]
Pontos helyszín, cím Fél - Majorháza 373/1. - Tomášov Majorháza 373/1.