A bacsfa-szentantali katolikus templom

Bacsfa már a régmúltban egyesült Szent-György-Úr és Szentantal falvakkal, utóbbi egy jelentős búcsújáróhely napjainkban is. Lippay György esztergomi érsek egy templomot és kolostort építetett Szent-György-Úr közelében. Az alapkő letételére 1660-ban került sor, de az érsek halála után (1666) az építkezés leállt. Szelepcsényi György érsekké avatása után az építkezések folytatódtak.
A főoltárt gróf Lippay György építette meg 1782-ben, de akkor már a templomnak jelentős múlttal rendelkezett. A templomnak értékes és eredeti szecessziós belső festése van, ami 1900 körül jött létre. A templom barokk stílusban épült. A főoltáron Szűz Mária képe található és a templom alagsorában található kripták egyike az Apponyi család temetkezési helye volt.
Szent-György-Úrban lévő templomot 1724. október 1.-jén szentelte fel Ghyllányi György püspök. Viszont előtte még Páduai Szent Antalnak volt felszentelve a templom, innen ered a község Szentantal neve. 1718-ban egy szörnyű szélvihar tombolt, ami tönkretette a tetőt, majd nem sokkal késöbb egy újabb vihar ledöntötte a tornyot, s ezzel a homlokzatot törte be. Ezt követően helyre állítások sora következett.

TelepülésBacsfa [Báč]
Pontos helyszín, címA település szélén, a kolostor mellett