1848-as kopjafa

1848-as kopjafa

A falu közepén álló emlékhely fa lécekkel kerítették körbe. A kopjafa tetejét a magyar címer díszíti, de tulipán, nap, csillag motívum is látható rajta. Az alsó harmadán pedig sárga, fémtábla látható, fölötte pedig vésett szöveg.

TelepülésCsalár [Čeláre]
Pontos helyszín, címA falu központjában, a községi hivatal mellett található.
Készíttető neveCsalár község önkormányzata
LétrehozóGömöry Lóránt és Hrubík Béla
Készítés céljának ismert oka1848-49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezés.
FeliratÁLLÍTATTA / CSALÁR / ÖNKORMÁNYZATA / CSEMADOK a.sz. // CSALÁR / 1848/49-2009 // Az 1848/49-es SZABADSÁGHARC / CSALÁRI RÉSZTVEVŐK TISZTELETÉRE / KISENDRŐDI SZÉPLAKI ENDRŐDY JÁNOS / SZÁZADOS / ENDRŐDI ISTVÁN / HADNAGY // HONVÉDEK / KISS JÁNOS / VÉGH JÁNOS / SÁRKŐZY MÁRTONY / BENCZE MIHÁLY / KISS PÁL / CSÓRI ISTVÁN / SZTRACINSZKY JÓZSEF / PREBELA ANDRÁS / STEVKO MIHÁLY / PITI MIHÁLY / PENYICSKA JÓZSEF / LUKAY JÁNOS / N. MIHÁLY / PETYKO DIONYZ // Petőfi Sándor: / Hol sírjaink domborulnak, / Unokáink leborulnak, / És áldó imádság mellett / Mondják el szent neveinket. // CSALÁR KÖZSÉG 2009 MÁRCIUS 15.
Gondozását felügyeliA község.
ForrásinformációkFarkas Sándor, Csalár, 2017. / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2017.