Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 30.

Bodon Ábrahám sírja

Bodon Ábrahám sírja

Gömörmihályfalván született és itt is nyugszik Bodon Ábrahám (1810-1871) földbirtokos, reformkori országgyűlési képviselő, szerkesztő, műfordító. főügyész, református egyházmegyei főgondnok.
Alsóbb iskoláit Sárospatakon, a jogot Losoncon végezte. Az országgyűlési ifjak csoportjában részt vett az 1840-es pozsonyi reform országgyűlésen. Itt barátkozott össze Kossuth Lajossal, akinek börtönbüntetése idején, 1842-1847 között Bodon vette át tőle a kézzel írt Országgyűlési Tudósítások szerkesztését.
A falu központjában, a fő utcai házak háta mögötti domboldalon találjuk a ligetes, szép temetőt. Bodon alacsony márvány talapzaton álló, eklektikus stílusú, öntött vas síremléke felfelé lépcsősen keskenyedő, kettős párkányos tetejű épületet utánoz. A sírlap alsó sávjában körökbe írt, gótikus mérműsor fut végig. Fölötte szögletes tükörben pozitívan öntött betűkből álló, hosszabb szöveg emlékezik meg az elhunytról.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésGömörmihályfalva, Mihályfalva [Gemerské Michalovce]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.438391, 20.213181
Pontos helyszín, címA falu temetőjében
Készítés időpontja1871 után
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
Felirat„Bodon Ábrahám / 1811–1871 / Bölcs és szelíd volt, tudós és szerény, elméje, szíve hasznos jó- s nemes. Ha hőn szeretni hontvallást erény: Ő az erényes névre érdemes. Gömör siratja, mint a jók javát. Az egyház a nép... ügyeemberét, őszinte keblét a rokonbarát. Tudomány, törvény munkáshű kezét. De legmélyebb, legsúlyosabb a bánat, Mely özvegyének hű szívén elárad”
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Bodon-Abraham-sirja-Gomormihalyfa-3659
Rövid URL
ID30750
Módosítás dátuma2020. július 26.
gomormihalyfalva-bodon-abraham-sirja-2a

Hibát talált?

Üzenőfal