Zsinagóga és Holokauszt-emlékmű Galántán

Galántán hajdanán két zsinagóga is volt. Az elsőt valószínűleg 1758-ban építették és a mai Mladosť bevásárlóközpont helyén állt. 1945 után lebontották. Az új zsinagóga építéséről 1898-ban tudósított a Galántai Újság. Ez az Új utcában, a későbbi Stúr utcában épült, ahol nemcsak a zsinagóga volt, hanem a zsidó iskola, a rabbiképző és kóser étterem is. Az új zsinagóga 1976-ig szolgálta a galántai zsidó hitközséget. Akkor lebontották, minden bizonnyal nem illett bele a létező szocializmus városkoncepciójába. Mára a bérházak között már csak a zsinagóga kijelölt alapjai láthatók, ahol egy holokauszt emlékmű is áll. A Szulík Péter akadémikus szobrász által készített emlékmű 2003. június 29-én lett felavatva.

TelepülésGalánta [Galanta]
Pontos helyszín, címÚj utca (ma Stúr utca) - Štúrova
Készítés időpontjazsinagóga - 1899, emlékmű - 2003
Készíttető nevezsidó hitközség
LétrehozóSzulík Péter akadémikus szobrász
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység , emlékezetmegőrzés
FeliratEmlékezz / A holokauszt áldozatainak emlékére / Ezen a helyen állt a zsinagóga / 1899-1976 között
Mettől meddig volt használatbanzsinagóga - 1899-1976, emlékmű - 2003-tól napjainkig
galanta-zsinagoga (3)