Znám István matematikus, egyetemi tanár síremléke (Balogvölgy)

Znám István (1936-1993) egyetemi tanár, a pozsonyi Komenský Egyetem matematikai tanszékének vezetője volt. Minden lehetséges egyetemi titulust megszerzett, több külföldi egyetemen tartott előadásokat, leggyakrabban Kanadában. Ezekről a helyekről üdvözlőlapot küldött, mely mindig úgy végződött: szép itt minden, de a legszebb a világon Balog. Balogra készült akkor is, amikor elérte a hirtelen halál. Hazaindulása előtt még fürödni ment a szenci Napfényes tavakhoz (Slnečné jazero), ahol megfulladt. Kutatási területei a számelmélet és gráfelmélet. Megfogalmazta és vizsgálta a róla elnevezett számelméleti problémát (Znám-probléma). Štefan Znám néven publikált, felesége ezt a nevet vésette a síremlékére is.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címKatolikus temető
FeliratProf. RNDr. Štefan / Znám, DrSc. / 1936-1993 / Requiescat in pace!
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkPál Csaba, a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének elnöke / Asztalos Olívia könyvtáros elbeszélése nyomán, aki a községi hivatal munkatársaként részt vett a temető felmérésében. / Pál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai, megjelent 2012-ben a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete fennállásának 10. évfordulóján
nagybalog-znam-istvan (1)
nagybalog-znam-istvan (2)