Zatyko-ház előtti Mária-barlang

A Zatyko-ház (136. sz.) előtti Mária-barlang képoszlopszerű alkotás, az 1970-es években épült, Nemcsok Mária, Zatyko Ferenc és neje állíttatta. Egy betonalapzaton áll a téglából falazott szakrális kisemlék. Két felső oldala sárgára festett. Eleje félköríves végződésű, a félkörívben egy üvegezett fa ajtókeret. A téglalap alakú építményt ugyancsak félköríves horganyfedéllel látták el, közepén egy sárga vaskereszttel. A barlang bemélyedését apró kavicsokkal rakták ki, s ugyanilyen kiképezésűek az építmény felső részének külső ajtókeret körüli falrészei is. A barlangbemélyedésben áll a Szűzanya a Kisjézussal. Mária fehér fátyolban, aranyszegélyes hosszú kék palástban látható, bal karján a Kisjézussal. A Kisjézus bal kezében kék országalmát tart. Előttük két térdeplő szárnyas angyal hosszú kék ruhában. Egyik a kezét imára kulcsolja, a másikat szíve felett keresztben tartja. Az angyalok fején kereszttel díszített fehér pártaszerűség van.

TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA Zatyko-ház (136. hsz.) előtt, a kiskertben található.
Készítés időpontja1970-es évek
Készíttető neveZatyko Ferenc és neje, Nemcsok Mária
Gondozását felügyeliZatykó család
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 110. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-zatyko-maria-barlang-136-hsz-elotti (1)