Werbőczy István kastélya, ma Kastélyrét

A helyi hagyományok szerint az országúttól nem messze állt Werbőczy István kastélya, amely valószínűleg a török háborúk idejében ment tönkre, illetve semmisült meg. Azt a helyet, ahol állt, még a mai napig Kastély-rétnek nevezik. Természetesen a kastély külsejét és helyét is csak megközelítőleg ismerjük.

TelepülésInám [Dolinka]
Készítés időpontja16. század eleje
Készíttető neveWerbőczy István
Készítés céljának ismert okalakhatás
ForrásinformációkInám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001, 8. ** Szerk.: Dr. Szilkay János és Dr. Borovszky Samu, Magyarország vármegyéi és városai: A teljes „Borovszky”, - dr. Reiszig Endre: Nógrád vármegye községei, szerk. Vende Aladár - Digitális kiadás: Arcanum Adatbázis Kft. 2004. ** http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0011/5.html ** http://www.dolinka.org/hu/telepulesunkrol/muemlekek.html ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017