Vitárius István, az ózdi huszárbandérium névadójának síremléke (Balogvölgy)

Vitárius István 1915. január 5-én 47 évesen hunyt el. Részt vett az első világháborúban, a fronton megfázott, karácsonykor hazaengedték tüdőgyulladással, a betegségből azonban nem tudott felépülni.
Vitko Egon ózdi hagyományőrző huszárkapitány dédnagyapjáról, a nagybalogi Vitárius Istvánról nevezte el az általa 2007-ben alapított hagyományőrző bandériumot.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címReformátus temető
Készíttető neveTóth Borbála
FeliratItt nyugszik / Vitárius / István cs. / Élt 47 évet / megh. 1915.Jan. 5./ Béke poraira! / Ez emléket állítatta / hű neje / Tóth Borbála
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkHomoly Erzsébet cikke: https://felvidek.ma/2015/01/100-eve-hunyt-el-az-ozdi-huszarbanderium-nevadoja/
nagybalog-vitarius-istvan (1)
nagybalog-vitarius-istvan (2)