Világháborús emlékmű

A világosszürke, betonból készült, négyzet alaprajzú, oldalain trapézokkal határolt emlékmű három oldalán fehér emléktáblák találhatók, a negyedik (elülső) oldalán pedig a település címere, valamint növényminta látható. Tetején csonkagúla formából induló zászlótartó vasoszlop. Alacsony kovácsoltvas kerítés veszi körbe.
Az emlékmű keleti (a szembenézeti jobb) oldalán látható két fehér márványtábla, fekete betűkkel az I. világháború áldozatainak állít emléket.
Az emlékmű északi oldalán (hátoldalán) látható fehér márványtábla, fekete betűs felirattal a II. világháborúban elesettek emlékére készült.
Az emlékmű nyugati (szembenézeti bal) oldalán látható fehér márványtábla, fekete betűkkel a fasizmus áldozataira emlékeztet.

TelepülésFelsőzellő, Nagyzellő [Veľké Zlievce]
Pontos helyszín, címA település főterén, a templom előtt áll.
Készítés időpontja1950-es évek eleje
Készíttető neveA község.
Készítés céljának ismert okaAz elesett felsőzellői lakosok emlékére.
FeliratAz I. világháborús tábla felirata: AZ 1914-18 ÉVI VILÁGHÁBORÚBAN / ELESETT HŐSÖK: / LAUKÓ JÓZSEF / MITACZ GÁBOR / MONDOK ISTVÁN / MARKÓ JÓZSEF / RÉVAI JÓZSEF / SZABADOS JÓZSEF / SZABADOS LÁSZLÓ / SZILÁGYI ANTAL / SZLÁVIK ISTVÁN / BALÁZS FERENC // AZ 1914-18 ÉVI VILÁGHÁBORÚBAN / ELESETT HŐSÖK: / BALI ANDRÁS / BELA FERENC / BODNÁR ISTVÁN / GÖRCSI ANTAL / GÖRCSI JÓZSEF / JANÓ GÁBOR / JANÓ LÁSZLÓ / JANÓ JÁNOS / JANÓ ISTVÁN laci // A II. világháborús tábla felirata: OBETE II. SVETOVEJ VOJNY / A II. VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAI / ÁRVAI JÓZSEF / BELA LÁSZLÓ / DRUGDA ONDREJ / GÖRCSI LÁSZLÓ / JANÓ GÁBOR / LAUKO LÁSZLÓ / MITACZ LÁSZLÓ / SPÁČ JURAJ / ŽIAK MATÚŠ / BELA JÓZSEF / DRUGDA JÁN / GÖRCSI JÓNÁS / GÖRCSI TIBOR / KISS JÁNOS / MARKO FERENC / MONDOK FERENC / SUMEC LÁSZLÓ / VAKARÁCS JÁNOS / JÁNO URBÁN JÁNOS / PRAZSENYICA PÁL / SZILÁGYI KÁLMÁN // A fasizmus áldozatainak tábláján olvasható felirat: OBETE FASISMU / A FASIZMUS ÁLDOZATAI / BRUMENTHAL JENŐ / KOHN ISTVÁN / BRUMENTÁL GIZELLA / BRUMENTÁL ISTVÁN / BRUMENTÁL LÁSZLÓ / BRUMENTÁL LENKA / SCHULTZ ETELKA / SCHULTZ HERMAN / SCHULTZ ROZÁLIA / STEINER GIZELLA / STEINER ISTVÁN / KOHN BARBARA / SCHULTZ ILONA
Gondozását felügyeliA község.
ForrásinformációkSimoncsics Sára, Ipolynyék, 2018.