Világháborús emlékmű

A templom előtti kertben található az a világháborús emlékmű, melyet Deák Ferenc körjegyző tervezett. A kétlépcsős betontalpazaton áll az ugyancsak két részből kiképzett szürkés műkő oszlop, melynek alsó része szélesebb a felsőnél. Középütt egy-egy katonai puska- és kardalakzatot látunk egymáson keresztültéve. Az emlékmű az 1938-as visszacsatolás után az országzászló tartójaként is szolgált. A zászlót tartó vaskarikák még ma is megvannak az emlékmű hátsó részén.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címkatolikus templom mellett
Készíttető neveDeák Ferenc körjegyző tervezte
Készítés céljának ismert okaemlékállítás a hősöknek
Felirat1914 - 1918 // Bal oldali tábla: 1941 / Balázs Vincze / Bello Istvan / Brezovszky József / Dólla János / Frunyó József / Gemer Vince / Majer István / Majer János // Jobboldali tábla: 1945 / Polyák József / Skerlec Gábor / Vanda László / Vincze Gábor / Vincze József / Vincze László / Zsilka János / Alsó tábla: A hazának szent szerelme / Még a sírban sem pihen le. / Felső tábla: Hőseink / Balázs György / Begala Ferenc / Deák Mihály / Kovács Ferenc / Kovácsik János / Kukel János / Piliánszki János / Pohánka János / Révész András / Sulyán András / Sulyán Mátyás / Tóth István / Tóth János / Zólyomi László
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 182. oldal