Vigadó (Redout) – Késmárk

A mai Redout helyén a középkorban egy őrtorony állott. Ezt a városban birtokokkal rendelkező Thököly család a 17. században úri lakká alakíttatta át. 1705-1707. között e házban működött Matthias Glaser deák könyvnyomdája, amely a városban használt valamennyi nyelven (latinul, németül, magyarul és szlovákul) adott ki könyveket és kereskedett is ezekkel.
A házat 1818-ban klasszicista stílusban átépítették mai formájára: városi vigadót (e korban gyakran használt francia nevén: redoutot) és szállodát alakítottak ki belőle.
A téglalap alaprajzú, két szintes, manzárd tetős, ma cseréppel fedett, reprezentatív épület szimmetrikus, utcai homlokzatának közepéből öttengelyes, a földszinten nyitott, portikuszos rizalit ugrik előre. Ennek pilaszterekkel tagolt mezejét az emeleti díszterem félköríves, vakolt keretes ablakai törik át. Efölött, két sor párkány között latin nyelvű jelmondatot olvashatunk. A rizalitot koronázó, háromszögletű timpanonban Késmárk szabad királyi város színesen festett címere látható. Az épületben ma mozi és könyvtár működik.

TelepülésKésmárk [Kežmarok]
Pontos helyszín, címKossuth Lajos utca (ma Fő tér 52.) - Hlavné námestie 52.