Vecsey Lajos, mártír mellszobra

2019. november 3-án, vasárnap Martoson Reformáció és szoboravató ünnepséget tartottak. A református templomban a reformáció alkalmàbol igét hirdetett Nt. Dr. Szénàsi Lilla lelkész, majd megkoszorúzták az emlékkaput.
Ezek után került sor a Zsittnyan István kultúrház falán Vecsey Lajos mellszobrának avatására. Ünnepi beszédet Keszeg István polgármester mondott, majd az alkotót Túri Török Tibor Pro Cultura díjas szobràszművészt Mihalko Ilona méltatta. Az adományozók részéről barátaink Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdàk Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Szarvas város és Békés megye önkormányzatának képviselöje beszélt. Vecsey Lajos szobrát Dr. Szénasi Szilárd esperes-lelkész áldotta meg. Az ünnepséget a Martosi Hagyomànyőrző Együttes zárta.

TelepülésMartos [Martovce]
Pontos helyszín, címZsittnyan István kultúrház fala