Varsányi László sírja

* 1921. augusztus 17., Nemespann – † 1985. január 17., Fél / pedagógus, kultúrszervező
Szülei Csiffáry Béla gazdálkodó és Varsányi Kornélia voltak. Felesége Kováts Borbála tanárnő.
A komáromi bencés gimnáziumba járt. A felsőfokú tanulmányait 1936-1938-ban a pozsonyi Állami Tanítóképzőben kezdte, majd 1941-ben kántortanítói oklevelet szerzett az Esztergomi Érsekségi Tanítóképző Intézetben. 1965-ben a nyitrai Pedagógiai Főiskola levelező tagozatán földrajz–kémia tanári szakot is elvégezte.
Előbb Félben volt kántortanító, majd bevonult. A II. világháború után 1946-tól ugyanott községi írnok és kántor, majd 1950-1982 között tanár. 1978-ig volt az alapiskola igazgatója, ekkor sikerült végre elérniük a féli magyar iskola nyolcosztályossá bővítését. Ún. Iskolafoglalás, mely a szülői engedetlenséget és tiltakozást takarja, miután már harmadszor próbálták meghiúsítani a magyar iskola kibővítését (az új épületek eltulajdonításával).
Több szakmai bizottság tagja volt, számos tankönyv és módszertani segédkönyv szerzője, illetve társszerzője az írástanítás és a zenei nevelés területén. 1954-1978 között a Szocialista Nevelés szerkesztőbizottságának tagja.

TelepülésFél [Tomášov]
FeliratVarsányi László / 1921 - 1985