Vágkirályfa I. és II. világháborús emlékműve

Vágkirályfán 1998-ban a világháborús emlékmű és a felújított templom felszentelését ugyanazon a napon tartották:
…A szentmise befejeztével a templomkertben folytatódott az ünnep: ott került sor az első és második világháborúban elesett vágkirályfaiak emlékművének megáldására. Az emlékműnél a Kodály Zoltán Daloskör Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz és Bárdos Lajos: Boldogasszony anyánk című műveit adta elő, majd Tóth Pál, a falu polgármestere mondott beszédet. Az emlékmű megáldásának szertartását a püspök atya végezte. A galántai kórus szereplése és Boráros Imre színművész szavalata a szertartást még színesebbé tette. Az ünnepség a községháza előtt ért véget a falu lobogójának felvonásával és címerének felavatásával. A kórus ajkán Kodály Zoltán Felszállott a páva című kórusműve és Erkel Ferenc Szózata csendült fel…
Az emlékmű Csillag András alkotása.

TelepülésVágkirályfa, Királyfa [Kráľová nad Váhom]
Pontos helyszín, címa katolikus templom mögött
LétrehozóCsillag András, szobrász
Felirat1914-1918 // BABÓS JÓZSEF, BABÓS VITÁL, BENES LAJOS, BENES MENYHÁRT, BERGENDI ÉRÁZ, BERGENDI ÉRÁZ, CSEMEZ DOMONKOS, CSEMEZ FERENC, CSERNYÁNSZKY VILMOS, CSIZMADIA AMBRUS, CSIZMADIA ALFONZ, FORRÓ AMRUS, HAMBALKÓ PÉTER, KARVAI JAKAB, KASZÁS ISTVÁN, KASZÁS JÁNOS, KISS GÉZA, KISS VENDEL, KOCSIS ANTAL, KOCSIS VITÁL, KOVÁCS JÁNOS, KOVÁCS KÁROLY, MIHÁLYFI FERENC, MIHÁLYFI SZILVESZTER, MOLNÁR JÓZSEF, MOROVICS ALAJOS, MOROVICS BÁLINT, MOROVICS FÁBIÁN, MOROVICS FLÓRIÁN, MOROVICS KÁROLY, MOROVICS LIPÓT, MOROVICS VENDEL, PAPP JÁNOS, PAPP KÁZMÉR, PIKLER GYÖZÓ, POZSONYI ANZELM, POZSONYI IMRE, POZSONYI LÁSZLÓ, POZSONYI LÁZÁR, POZSONYI PÉTER, PUTYERA LÉNÁRD, RAJJ AMBRUS, RAJJ LAJOS, SANDULA BÉLA, SZAPPANYOS BÉLA, SZETYINSZKY ISTVÁN, SZETYINSZKY JÓZSEF, SZÖCS KÁZMÉR, SZÖCS VITÁL, TÓTH ALADÁR, TÓTH ÉRÁZ, TÓTH JÁNOS, VADKERTI ÁDÁM, VADKERTI BOLDIZSÁR, VADKERTI MÁTYÁS, VARGA ANZELM, VEDRÖDI KÁROLY, VINCZE FERENC *** 1939-1945 // BABÓS JÓZSEF, BENES FERENC, BENES JÁNOS, BENES LÉNÁRD, BERGENDI VITÁL, CSÁSZÁR JÓZSEF, CSEMEZ JENÖ, CSIZMADIA AMBRUS, CSIZMADIA AMBRUS, CSIZMADIA JÓZSEF, CSIZMADIA JÓZSEF, DANAJKA BÉLA, GLAUBER ÁRPÁD, HAMBALKÓ FLÓRIÁN, JABLČNÍK FRANTIŠEK, JABLČNÍK FRANTIŠEK, KARVAI JAKAB, KISS ISTVÁN, KISS JÓZSEF, KMETYÓ FERENC, KOCSIS ALBÍN, KOCSIS MÁTYÁS, KOCSIS MIKLÓS, KULINA BERTALAN, MOLNÁR SÁNDOR, MOROVICS FERENC, MOROVICS JÁNOS, MOROVICS LÁSZLÓ, PAPP ANDRÁS, PAPP PÁL, PIKLER AMBRUS, PIKLER GELLÉRT, POZSONYI FERENC, POZSONYI JÓZSEF, POZSONYI LAJOS, RAJJ JENÖ, SZEDLÁK ANTAL, SZEDLÁK JÁNOS, SZEDLÁK JÓZSEF, SZETYINSZKI ISTVÁN, SZETYINSZKI JÁNOS, SPALEK LÁSZLÓ, SZÖCS FERENC, TÓTH ÉRAZ, TÓTH JÓZSEF, VADKERTI ISTVÁN, VADKERTI MÁTYÁS, VINCZE GÁBOR, GLAUBER VILMOS, GLAUBER GIZELLA
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkL. Juhász Ilona, Neveitek e márványlapon... a háború jelei (adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, 2010, 179. oldal
vagkiralyfa-1-2-vilaghaborus-emlek (2)
vagkiralyfa-1-2-vilaghaborus-emlek (3)