Útmenti kőkép

Útmenti kőkép

Útmenti kőkép

Az 1847-es egyházlátogatáskor már öt szobor állt Vágán. A templom bejárata előtt egy kőkereszt (1793-ból) meg a Nepomuki Szent János szobra (1797-ből). Továbbá volt a faluban Szentháromság-szobor, Vágszerdahely (1899-től hivatalosan Alsószerdahely, szlovákul: Dolná Streda) és a Vága határán fakereszt, valamint a fogadalmi emlékként felállított Szent Flórián-szobor (1827-ből).
A mátyusföldi község népi vallásosságához tartozó Keresztjáró napokon (áldozócsütörtök előtti hétfő, kedd, szerda) hétfőn a főút melletti kereszthez, kedden a „kőképhez“, szerdán a temetőbe vonult az egyházi körmenet (a mai gyakorlat már elhagyta a Keresztjáró napok körmenetet). Áldozócsütörtök, áldozónap; Urunk mennybemenetelének ünnepe (latinul: Ascensio Domini), húsvét után a 40. nap.
A Szeredi úton lévő falazott kőoszlop egyik oldalán Szűz Mária-szobor, a másik oldalán Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázoló keretezett kép látható.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
GPS48.252770, 17.778662
Pontos helyszín, címA községen áthaladó főút mentén, a 679-es házszámmal ellátott családi ház mellett.
Készítés céljának ismert okaSzűz Mária tiszteletére
Gondozását felügyeliNemes lelkű, jó szívű vágai lakosok gondozzák a kőképet és a környékét.
ForrásinformációkPrímási Levéltár Esztergom, Egyházlátogatási Jegyzőkönyv 1847 / Józsa Mónika: Vága község népi vallásossága, Vága 2010 / Farkas Róbert falukutató
Útmenti kőkép
Útmenti kőkép