Útmenti kereszt

A keresztet Szűz Mária tiszteletére Forró István építtette kb. az 1840. évben.
A vágai 80-90 évesek emlékezetében még él egy szép köszöntés, mellyel az emberek kézfogás kíséretében üdvözölték egymást a templomban, vagy más vallásos összejövetelen pl. rózsafüzér ájtatosságokon. A köszöntés így hangzott: “Legédesebb Jézus!” A válasz pedig: “Boldogságos Szűz Mária!” vagy “Dicsőséges Szűz Mária!” Ez az üdvözlési forma nemcsak a férfiak kiváltsága volt. Az asszonyok is, amikor beültek a padba, mindkét szomszédjukkal kezet fogtak, és ugyanez a köszöntés hangzott el. A kézfogás még ma is megvan, de a köszöntés már elmaradt.
Ugyancsak szép üdvözlési forma, amivel a miséről hazaérkezők köszöntik az otthon maradottakat. Vágán ez a következő megfogalmazásban hallható még ma is: “Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus, ríszëssek lëgyenek szent misébű!” A válasz: “Engedje a jó Isten!”

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésVága [Váhovce]
Állapotjó, karbantartott
GPS48.247959, 17.781751
Pontos helyszín, címA községen áthaladó főút mentén, a 647-es házszámmal ellátott családi ház mellett.
Készítés időpontjakb. 1840-ik évben
Készíttető neveForró István