Útmenti kereszt

Útmenti kereszt

Útmenti kereszt

Az Esztergomi Prímási Levéltárban található egyházlátogatási jegyzőkönyv szerint 1779-ben már fakereszt állt a Vágszerdahelyre tartó út mentén.
A fakereszt az 1970-es években még az út jobb oldalán állt. Az R1-es gyorsforgalmi út (Nagyszombat és Nyitra között) miatt áthelyezték a túlsó oldalra, a mai (III/1345-ös jelzésű út) helyére. Az eredeti helyén lévő fakeresztnél húzódott az akkori (1945 előtti) államhatár a szlovákiai Alsószerdahely (szlovákul: Dolná Streda) és a magyarországi Vága (szlovákul: Váhovce) községek között.
Alsószerdahely (Dolná Streda) község 1899-ig Vágszerdahely volt hivatalosan.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
GPS48.254948, 17.769317
Pontos helyszín, címA község lakott területén kívül, az Alsószerdahelyre (Dolná Streda) vezető út bal felén található.
Gondozását felügyeliVága község lakosai
ForrásinformációkPrímási Levéltár Esztergom, Egyházlátogatási Jegyzőkönyv 1779 / Pukkai László: Vága község története, Vága 1994 / Farkas Róbert falukutató
Útmenti kereszt
Útmenti kereszt