Ürge Mária sírja

Ürge Mária sírja

Ürge Mária, tanító, népművelő (1952 – 1991)

A Csalló Népművészeti Együttes zenekarának alapító tagja és szervezője, a Híd Vegyeskar vezetője és a Csali gyermektánc-együttes irányítója. Elévülhetetlen érdemei vannak Somorja város népművészetének megőrzésében és fejlesztésében. A Csemadok somorjai vezetőségének és a Csemadok Központi Bizottsága Néprajzi Társaságának a tagja. Az alapiskolát és gimnáziumot Somorján végezte, majd Nyitrán szerzett pedagógiai oklevelet. A nagylégi alapiskola tanítója volt egészen korai haláláig. Eredményes néprajzi és népzenei gyűjtést végzett Csallóközben, Erdélyben, Gömörben, valamint leginkább a Zobor vidékén. Számos zenei neveléssel foglalkozó tankönyv társszerzője. Ürge Mária – Hugi szüleitől örökölt lelkesedésével végezte áldozatos munkáját Somorja város hagyományainak megőrzéséért és fejlesztéséért.
Gyűjtései Tari Lujza válogatásában és szerkesztésében A kolonyi templom előtt (Válogatás Ürge Mária népzenegyűjtéséből) címmel jelent meg kiadvány, 2004-ben.

TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címvárosi temető