Turul-szobor (Honfoglalási emlékmű)

Nagykaposon 1996. augusztusában – különböző nehézségek és akadályok ellenére – sikerült méltó módon megünnepelni a magyarság honfoglalásának 1100. évfordulóját. A városháza előtti téren felavatásra került a helyi Csemadok alapszervezet által állíttatott millecentenáriumi emlékmű. A bronzból kiöntött turulmadár márvány talapzatán Nagykapos város címere és a következő felirat található: „A honfoglalás 1100. évfordulójának a tiszteletére közadakozásból állította: Abara, Bés, Budaháza, Csicser, Deregnyő, Dobóruszka, Hegyi, Imreg, Iske, Kaposkelecsény, Kisráska, Mátyóc, Mogyorós, Mokcsakerész, Nagykapos, Nagyráska, Nagyszelmenc, Szirénfalva, Szürnyeg, Vaján, Vajkóc, Veskóc közössége”.
1996-tól minden év március 15-én az 1848-49-es szabadságharcra emlékezvén megkoszorúzzák, de 2016-tól az Összetartozás Napjára is a honfoglalási emlékmű előtt emlékezik a közösség.

TelepülésNagykapos [Veľké Kapušany]
Pontos helyszín, címa Városháza előtt
Készítés időpontja1996, a talapzat felújításának éve 2017
Készíttető neveCsemadok Nagykaposi Alapszervezete
LétrehozóBorsi Antal
Készítés céljának ismert okaa magyarság honfoglalásának 1100. évfordulója alkalmából
FeliratA bronzból kiöntött turul madár márvány talapzatán Nagykapos város címere és a következő felirat található: „A honfoglalás 1100. évfordulójának a tiszteletére közadakozásból állította: Abara, Bés, Budaháza, Csicser, Deregnyő, Dobóruszka, Hegyi, Imreg, Iske, Kaposkelecsény, Kisráska, Mátyóc, Mogyorós, Mokcsakerész, Nagykapos, Nagyráska, Nagyszelmenc, Szirénfalva, Szürnyeg, Vaján, Vajkóc, Veskóc közössége”.
Gondozását felügyelia Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének vezetősége
Forrásinformációka Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének vezetőségi tagjai