Turul emlékmű

Turul emlékmű

1924-ben készült el a temetőben található Turul emlékmű is az első világháboróban elesettek tiszteletére. Később kiegészítették a 2. világháború hősi halottainak nevével is. Az eredeti madarat 1999-ben ellopták, helyére új Nagy Lajos szobrászművész alkotása került.
(Magyarországon összesen legalább 195 turul szobor áll 183 településen. Szlovákia területén 8, Ukrajna területén 5, Erdélyben 32, Partiumban 16, Délvidéken legalább 7 szobor áll. Az ausztriai Burgenlandban is van 1 turulszobor.)

TelepülésHetény [Chotín]
Pontos helyszín, címTemető
Készíttető neveHetény község
Készítés céljának ismert okaEmlékmű a háborúban elesettek tiszteletére.
FeliratE márványoszlop őrzi / drága emlékét azoknak / kik az 1914-18 évi / világháborúban / életüket és vérüket / áldozták a hazáért / és mindnyájunkért / 6 név // Drága szent halottak messze idegenben / Egy egész nemzet küld értetek imát, / Hogy a túlvilági fényes seregekben, / Hős tetetek nyerjen méltó koronát. // A II. világháborúban elesettek 10 név // 13 név // Készült 1924 / Szabó Lajos Szabó Gergely / gondnokok / és Szabó János közs. biró idejében
Gondozását felügyeliReformátus Keresztyén Egyház Hetény, Hetény község
ForrásinformációkHetény község krónikája