Temetői nagykereszt

Temetői nagykereszt

A szürke színre festett nagykereszt a temető látványának domináns eleme. 1936-ban készült az aranyosmaróti Fellner-féle kőfaragóműhelyben.
A kereszthez kőkerítés épült és annak négy pillérén egy-egy szobor áll, melyeket az azokhoz tartozó szöveg egészít ki. – János apostol (Ime a te fiad!), Mária (Ime a te anyád!), Szent Rozália (szt, Rozália könyörögj érettünk) és Jakab apostol (szt. Jakab könyörögj érettünk).

TelepülésCsiffár [Čifáre]
Készíttető neveBossi Rozália, Maluska Jakab, Fajgel Rozália és Imre Matild
LétrehozóFellner M. Aranyosmarót
Készítés céljának ismert okaa Szent Kereszt tisztelete
FeliratÜDVÖZLÉGY / SZENT KERESZT / EGYETLEN REMÉNYÜNK / MINDEN / MEGHOLT HIVEK / LELKEI AZ ISTEN / IRGALMASSÁGÁBOL / BÉKESSÉGBEN / NYUGODJANAK! 1936 // E szent kereszt árnyékában / várják a boldog feltámadást / az alapitók / Bossi Rozália 1864 - 1936 / Maluska Jakab 1869 - 1943 / Fajgel Rozália 1874 - 1949 / Maluska Jakab 1896 - 1960 / Imre Matild 1905 - 19 // Irgalmas Jázus / adj nekik örök nyugodalmat
Forrásinformációk-
csiffar-nagykereszt (6a)