Temetői nagykereszt

Temetői nagykereszt

A nép körében öregtemetőként élő területen találjuk, süttői márványból (közel a halottasházhoz, és a református temetőhöz). Korpusza és INRI-táblája rozsdás. Felirata nehezen ugyan, de olvasható: ISTEN DICSŐSÉGÉRE EMELTE ÉS ALAPITATTA ÖZVEGY SZABÓ ISTVÁNNÉ SZÜLETETT TRENCSIK MÁRIA 189I APRILIS 27.
Az objektum környékét 2004 őszére kitisztították. Környezete emiatt is gondozottnak látszik, a nagykereszt könnyebben hozzáférhető. Talapzatát borostyán kezdi benőni, de gyertya égetéséről tanúskodó jeleket is találni. Kollárovics István (sz. 1915) szerint a kereszt tövében lévő mélyedést gránát okozta a második világháború idején. Nagy Jánosné Benkó Valéria (sz.1934) szintén erre az időre teszi a megrongálódást.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címÓgyalla - Bagota városrész temetője / Hurbanovo - čásť Bohatá - cintorín
Készíttető neveözv. Szabó Istvánné
FeliratISTEN DICSŐSÉGÉRE / EMELTE ÉS ALAPITATTA / ÖZVEGY / SZABÓ ISTVÁNNÉ / SZÜLETETT / TRENCSIK MÁRIA / 189I APRILIS 27.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkActa Ethnologica Danubiana 7, Az Etnológiai Központ Évkönyve, 2005, Szerkesztette, Liszka József, Fórum Institute, Lilium Aurum, Komárom - Dunaszerdahely, 2005, BAGIN ÁRPÁD, Ógyalla és Bagota kataszterének szakrális kisemlékei,166-167. oldal
ogyalla-szabo-istvanne-temetoi-nagykereszt (1)
ogyalla-szabo-istvanne-temetoi-nagykereszt (3)