Tarczy emlékmű

Tarczy emlékmű

A hetényi iskola névadója született Hetény községben 1807. december 6-án. Édesapja Tarczy János Néma községből származott, édesanyja Czike Juliánna a dunamocsi jegyzőnek a leánya volt.
Tarczy az elemi iskolát Hetényen látogatta, ahol Császár Lajos volt a magasabb iskolát végzett rektor. További tanulmányait a révkomáromi református gimnáziumban végezte. 1823-ban kezdi meg a főiskolai tanulmányait Pápán. Mindjárt az eminens tanulók közé kerül. 1828/29-ben egyedül Őt tüntetik ki az „eminens ex omnibus” osztályzattal. Tanult még Berlinben, Hallében, Lipcsében, Prágában. Tanárként Ő vezette be a pápai főiskolán a rendszeres gimnasztikát, nyomdát hoz létre, könyvei díjat nyernek. Tanítja Petőfit, Jókait. Részt vesz az 1848/49-es szabadságharcban.
Tiszteletére emeltették az emlékművet.

TelepülésHetény [Chotín]