Tamás István református kántortanító (Balogvölgy)

Tamás István (1865-1947) Hanván született. A keresztelési szertartást Tompa Mihály lelkész, költő végezte. 1899-ben házasságot kötött zádori Bán Juliannával Tamásiból. Ekkor már Uzapanyiton tanító. Nyugdíjba meneteléig tanított Uzapanyiton. Az 1900-1910 évek között a református tankötelesek átlagos száma 85 volt a több mint 900 fős kisközségben (a katolikus növendékek átlagos száma 60). Tamás István okleveles tanítóként tevékenykedett.

TelepülésUzapanyit [Uzovská Panica]
GPS48.423786, 20.150772
Pontos helyszín, címKözségi temető felső része-felső bejárattól bal felé, a katolikus temetőrész alatt.
FeliratTamás István / Ref. ig. tanító / 1865-1947 / Elfáradtak az élet útján, pihenni tértek. / Áldassék emlékük!
Gondozását felügyeliDr. Fehér Csabáné Tamás Judit
ForrásinformációkTamás István unokája, Dr. Fehér Csabáné Tamás Judit elbeszélése nyomán, születési és házassági anyakönyvi kivonatok, Szombathy László: Gömör-Kishont vármegye népoktatásügyének története, 1909
uzapanyit-Tamas-Istvan (1)
uzapanyit-Tamas-Istvan (3)