Talamon Alfonz író bronzszobra

(* 1966. máj. 14. Dunaszerdahely, † 1996. szept. 8. Galánta) Író. Galántán érettségizett (1984), a pozsonyi Comenius Egyetemen tanult, de tanulmányait nem fejezte be. 1988-ban a Csemadok Központi Bizottságának szakelőadója, 1992-től a Szabad Újság szerkesztője. 1996. febuár 9-én baleset érte, és haláláig kómában volt. Az Iródia mozgalom nemzedékének és a Próbaút (1986) c. antológiának egyik meghatározó egyénisége volt. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2006-ban róla elnevezett prózaírói díjat alapított; diószegi szobrát Mag Gyula készítette, amelyet 2006. december 28-án avattak fel.
Főbb művei: A képzelet szertartásai (elbeszélések, 1988); Gályák Imbrium tengerén (regány, 1992); Az álomkereskedő utazásai (elbeszélések, 1995); Samuel Borkopf: Barátaimnak egy Trianon előtti kocsmából (regény, 1998); Talamon Alfonz művei (2001). – Irodalom: Németh Zoltán: Talamon Alfonz (monográfia, 2001).

TelepülésDiószeg [Sládkovičovo]
Pontos helyszín, címa városháza mellett található