Szűz Mária koronázási oszlopa

A rókai katolikus plébániatemplom előtti téren található a négyszögletes talapzatból kimagasló, felfelé keskenyedő négyszögletes oszlop tetején álló, Mária megkoronázásával kombinált Szentháromság. A négyszögletes talapzat négy sarkán egy-egy szent szobra: Nepomuki Szent János, Szent Sebestyén, Szent Rókus (?) és Szent Flórián. A felfelé keskenyedő, négyszögletes oszlop tetején négyzet alakú platón látható a kezeit a melle fölött összekulcsoló Szűz Mária térdelő alakja, s a tőle jobbra ülő Atyaisten, illetve a balra látható Fiúisten tartja a feje fölé a bearanyozott koronát. A fölöttük aranyozott sugárkoszorú közepén, aranyozott galamb képében látható Szentlélek fémből készült.
A talapzaton olvasható aranyozott felirat Magyarul: „A Szűznek, Sancta Maria patrónusának emeltette a kegyes lakosság”. Ebben az esetben tehát teljesen egyértelmű, hogy a szoborkompozícióban elsődlegesen a Mária megkoronázási jelenet dominál, aminek inkább mellékszereplői a Szentháromság képviselői.
A talapzaton található kronosztikon megfejtése: 1185, ami természetesen abszurdum. A kiemelt római számok közt szerepel viszont egy, hasonlóan kiemelt, ám római számként értelmezhetetlen P betű is, ami a szobor stílusa alapján, illetve, mivel a helyi hagyomány szerint a szobrot nagyjából a somorjai plébániatemplommal egy időben állították, 600-nak kellene, hogy megfeleljen (Végh László szíves szóbeli közlése). Magának a templomépítésének a befejezése 1778-ra tehető (Horváth 2005, 21), ehhez a legközelebb a kronosztikonból kiolvasható 1785-s évszám áll.
Az objektumot kovácsoltvas kerítés övezi.
Helyi megnevezései: Mária megkoronázása, Szűz Mária mennybemenetele, Mária mennybevitele