Szojka-kapu, székely kapu

A várost elpusztító nagy tűzvész és áldozatainak emlékkapuja. A Szojka-kapu székely kapu, az egyetlen műemlék, amely az 1795-ös tűzvészt átvészelte. A városban szinte minden leégett, csak a templomok falai maradtak meg, csodamód , kicsit megpörkölve de a kapu is megmaradt. A latin felirat „égtem, égtem, de el nem égtem…” emlékeztet az eseményre. Másolata 1996-ban a református templom melletti parkban volt felállítva, egykori helyétől nem mesze, a Fő utca 33. sz. ház előtt. Az eredeti kapu a Kelet Szlovákiai Múzeum udvarán található Kassán.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésSzepsi [Moldava nad Bodvou]
Pontos helyszín, címA református templom melletti parkban található.
Készítés céljának ismert okaIsmeretlen
FeliratPAER NS .... latin felirat "égtem, égtem, de el nem égtem…" // In memoriam / 1794. aug. 27 / * / Gasparóczky István / Polányi Tóth András / Petüs / Lapos Istvánné / Szarka János / * / Na pamiatku obetiam / veľkého požiaru v meste. / A várost elpusztító nagy tűzvész / és áldozatainak emlékére.