Szitnyai-ház

Szitnyai-ház

A Hellenbach-ház után kis köz következik, majd ott állunk a Szitnyai-ház előtt. Ez is XVI. századi épület, a századfordulón Szitnyai József nevezetes, tudós selmeci polgármesteré volt. Sokkal nevezetesebb azonban ez a hely a „Zum goldenen Grubenlicht” (Az Arany Bányamécshez) címzett kocsmájáról, amely az épület földszintjén volt. A Steltz Flórián által csaknem 55 évig vezetett, félhomályos, de mindig hangos kocsma a burschok törzshelye volt. Világukkal áldozott le, lett az 1890-es években a többi polgárházhoz hasonlatos. A selmeci nótákban azonban továbbra is él az „auf’-ra (hitelre) is adó Flóri alakja: „Hold, a te blattod is fura, kajsza, / Egy szemed csára, a másik hajszra … / Neked ártott meg a Flóris bora? / Szégyelljed magad te vén cimbora!”

Pontos helyszín, címSzentháromság tér 8/4. (Oberer Ring) - Námestie svätej Trojice 8/4.
selmecbanya-szitnyai-haz (2)