(Szentkúthy) Kiss Béla Madar 15. lelkipásztorának sírja

Szentkúthy Kiss Béla (1847–1902), Madar 15. lelkipásztora (1874. január 21-től 1902. május 14-ig) 28 éven keresztül. Ceruzarajzzal készített arcképét halála előtt az egyházközségnek ajándékozta. Igehirdetései, jegyzőkönyvei, a gyülekezeti krónika vezetése képzett teológust takar. Az 1886-os mindent elpusztító tűzeset következtében súlyos anyagi helyzetbe került a református gyülekezet, hiszen mindent újjá kellett építtetnie. Ez idő tájt vette kezdetét a Madari Református Egyház eladósodása. A gyülekezet szembefordult lelkészével, megvádolta őt az egyházi közvagyon tisztátalan kezelésével. Az egyházi főhatóság Pázmány Vince nevű segédlelkészt helyezte mellé Madarra.

TelepülésMadar [Modrany]
Pontos helyszín, címRégi református temető a templom mögötti dombon