Szentháromság-szobor Ógyallán

A templom közelében kovácsoltvassal elkerített főútra néző homokkő szobor már a templomkert kerítésén kívül áll. Körülötte tölgyfák. Liszka József 1998-as gyűjtésekor a következő homokkőbe vésett feliratot találta: ÖZVEGY GYURCSOVICS JÓZSEFNÉ SZÜLETETT ONDRUSIK KATALIN 1886 IK Év JULIUS HO 30 a n
Mára a homokkőbe vésett feliratra Frantisek Hromada helyi kőfaragó egy gránittáblát erősített:
ÉPITETTE – ÖZV. GYURCSOVICS JÓZSEFNÉ 1886 ÉVBEN.
DÉD UNOKÁK JAVITATTÁK 2000 ÉVBEN. PETRIK,RÁKÁSZ,MÁZSÁR.
Az objektum körüli kerítést zöld színűre festették. Az adatfelvétel idején a szobor előtt törött befőttes üveg volt. Megfigyelhető egyfajta rendetlenség, ami a közelben lévő járda mellett elhelyezett frekventált padnak is tulajdonítható. A Szentháromság-szoborhoz Mechura Jánosné Rákász Terézia tesz virágot, bizonyos időközönként gondol a szobornál egy-egy fohásszal a nagyszülőkre, az állíttatókra (amerikai leszármazottak gyermekei is tudnak a kisemlék meglétéről).
Az úrnapi körmenet egyik sátra az 1930-40-es években a „Szentháromságnál” állt. Napjainkban keresztvetéssel tisztelegnek az arra járók, esetleg imádkoznak.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtt - Komáromi utca - Komárňanská ulica
Készíttető neveözv. Gyurcsovics Józsefné
Készítés céljának ismert okaa Szentháromság tisztelete
Felirateredeti szöveg: ÖZVEGY/ GYURCSOVICS JÓZSEFNÉ / SZÜLETETT / ONDRUSIK KATALIN /1886 IK ÉV JULIUS HO 30 AN ** az új tábla szövege: ÉPITETTE - ÖZV. / GYURCSOVICS / JÓZSEFNÉ / 1886 ÉVBEN. / DÉD UNOKÁK JAVITATTÁK/ 2000 ÉVBEN. / PETRIK,RÁKÁSZ,MÁZSÁR.
ogyalla-szentharomsag-szobor (2)
ogyalla-szentharomsag-szobor (3)