Szentháromság szobor, Léva

A Szentháromság oszlop a Szent József római katolikus templommal szemben és a régi tanítóképző (ma Károli Gáspár Református Egyetem kihelyezett tagozata) épülete előtt található. A szoborcsoportot a lévai nemes Huszár János emeltette 1777-ben. A dokumentumok szerint 1790-ben felújították.
A díszes kőoszlop tetején helyezték el a Szűz Máriát koronázó Atya, Fiú és Szentlélek szobrát. “Az oszlop magas talapzatán egyenlő szárú kereszt alaprajzzal eredetileg négy szent szobra állt – Szent Sebestyén, Nepomuki Szent János, Keresztelő Szent János és Szent Rókus –, arccal a négy világtáj felé fordulva. A múltban szokásos volt hasonló Szentháromság-, Mária-, pestis szobrokat és szoborcsoportokat állítani nyilvános térségeken, mintegy kifejezve az Istenhez intézett segítségkérést, vagy a hála kinyilvánítását a különféle katasztrófák, tűzvész, árvíz, kolera- és pestisjárvány, elöli megmentésért.
A Szentháromsági oszlop Léván 180 évig, egészen a 20. század 50-es évekig változatlan összeállításban maradt fel. Tanúsítja ezt néhány régi képeslap és fénykép, melyek rendelkezésére álltak a megmentő bizottságnak. Ugyanis egy 1970-ben készített fénykép szerint az alapzaton már csak az első két szent maradt. Nepomuki Szent János szobrát pedig áthelyezték az alapzat keleti szárnyáról az északira.
A Szentháromság szoborcsoportja, az oszlop üres talapzata, Szent Sebestyén és Nepomuki Szent János szobrai máig megmaradtak, de nagyon sérültek.”
Vandálok döntötték le először Szent Sebestyén, majd Nepomuki Szent János szobrát. Mindkettőt sok-sok darabban, töredékesen a múzeumban helyezték el.
A 2013-2014-ben újították fel a Szentháromság-szoborcsoportot. Újbóli felszentelését 2014. szeptember 15-re, Szűz Mária szenvedésének napjára időzítették a szervezők. A restaurálást a nagykoszmályi Tariška házaspár végezte, akik a helyszínen végezték el a felújítási munkálatok zömét. A hiányzó szobrokat is pótolták az összegyűjtött fényképek, képeslapok alapján.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címSzent Mihály utca - ulica Sv. Michala