Szent Vid kápolna

Szent Vid kápolna

A Szent Vid kápolna Oroszvár legrégibb szakrális műemléke. A kastély déli parkjának déli részén található, közvetlenül a főút mellett.  A templom első emlékei a késő római korba nyúlnak vissza. Napjaink temploma 1613-ban épült reneszánsz stílusban, az eredeti 1208-ból származó római templom helyén. Erről tanúskodik a templom falán található latin kő felirat. Az idők folyamán a templomot többször átalakították. A legnagyobb csapást akkor szenvedte el, amikor a 20. század ötvenes éveiben kiürítették és könyvek tárolására használták. Értékes bútorai eltűntek, illetve megsemmisültek. Egyes leletek, mint az oltár Szent Vid megpróbáltatásait ábrázoló jelenetekkel, szerencsére megkerültek.

TelepülésOroszvár [Rusovce]
Pontos helyszín, címBalkán utca 1131. - Balkánska ulica 1131.