Szent Vendel szobor Ógyallán

A pásztorok védelmezőjeként tisztelt Szent Vendel útmenti szobrát 1938-ban állították a Kertek alja utca és a Hársfa utca sarkán. Az alak pásztorruhában, imára kulcsolt kézzel van ábrázolva, fején kalap, vállán köpeny, kanászkürt és tarisznya, kezében hosszú szárú juhászkampó, lábánál borjú. Az objektum minden bizonnyal hétezer csehszlovák koronába került (ezer koronát a hívek, ötszáz koronát a pap, a többit Zahorec Pál adományozta).

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címHársfa utca - Lipová ulica
Készíttető neveZahorec Pál és az adakozó hívők
LétrehozóPolvar
Készítés céljának ismert okaa szent tisztelete
FeliratSzent Vendel / könyörögj érettünk / Állítatta / Zahorec Pál / az adakozó hívők / közreműködésével / 1938. / Polvar
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkActa Ethnologica Danubiana 7, Az Etnológiai Központ Évkönyve, 2005, Szerkesztette, Liszka József, Fórum Institute, Lilium Aurum, Komárom - Dunaszerdahely, 2005, 141. oldal
ogyalla-szent-vendel-szobra (11)
ogyalla-szent-vendel-szobra (2)