Szent Vendel-szobor

Szent Vendel-szobor

A Szentháromság-szobortól nem messze, ugyancsak az egyik ház kertjében látjuk Szent Vendel szobrát. A homokkőből készült szobor egy magasabb talapzaton áll, s horganyfedél díszíti. A nehezen olvasható dedikáció szerint a pásztorok védőszentjének emlékét 1908-ban emelték, majd 1951-ben felújították. A klasszicista jellegű, népies kőszobor azonban régebbi alkotás lehet. Vendelt itt kezét összefogva, oldalán pásztortáskával, lábán báránnyal ábrázolják. A mai adatközlő szerint a szobor egykor a falu szélén, az út mellett állt, ahol az állatok, a rétre, a legelőre jártak. „Akkor került az a Matyi udvarjukba, amikor az utat szélesítették” (Cseri Béláné, 1931)

TelepülésKóvár [Koláre]
Pontos helyszín, címTótgyarmat felé vezető főút mentén található.
Feliratnehezen olvasható
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 72. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-szent-vendel-szobor-1
kovar-szent-vendel-szobor-4